امير ساعدي داريان عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي در گفت و گو با روزان به نقد و تحليل اتفاقات اخير و آرامش کنوني در سطح جامعه مي پردازد. مساله اي که البته صاحب نظران ان را به معناي پايان نارضايتي ها مردم از وضعيت اقتصادي و معيشتي نمي دانند. ساعدي داريان در اين خصوص به ما توضيح داده است که « اگرچه اين اعتراضات سراسري بود اما دولت و مجلس نبايد سهم خود را در گراني و اخبار منتشره درباره افزايش حامل هاي انرژي و شوک وارده از آن به بدنه نابرخوردار جامعه را فراموش کنند.»
*تجمعات و اعتراضات از شکل و شمايل سابق خود در هفته هاي اخير خارج شده است و تقريبا مي توان گفت که پايان يافته است. ارزيابي شما از شرايط کنوني چيست و فکر مي کنيد که بايد چگونه در اين سکوت رفتار کرد؟
درباره اين اتفاقات و تجمعات اخير يک موضوعي خوبي مورد اشاره قرار گرفت که نبايد اعتراضات را تمام شده و حل شده بدانيم . يعني اين تصور که تجمعات به پايان رسيده بنابراين ، اعتراضي وجود ندارد، بزرگترين اشتباه است. هنوز مساله موسسات مالي هنوز نشده است؛ من وقتي با برخي دوستان و آشنايان صحبت مي کنم، متوجه مي شوم که آنان هنوز نسبت به سپرده گذاري ها نگران هستند و بعضا در حال پيگيري آن هستند که فلان موسسه و يا فلان بانک دچار مشکلات مالي نشود. هنوز مردم نسبت به حقوق هاي نجومي و املاک نجومي گلايه دارند. به ويزه آنکه طي روزهاي اخير دوباره قيمت مسکن افزايش داشته است و مردم در تامين مسکن و موضوعاتي از اين قبيل دچار مشکل هستند. بايد کاري کرد و همه مسئولان اعم از دولتي و غير دولتي موظف هستند که اين مسائل را به صورت جدي پيگيري کنند. اين روزها لايحه بودجه در مجلس پيگيري مي شود. نمايندگان مجلس بايد با حساسيت و وسواس اين موضوعات را پيگيري کنند. اگرچه اين اعتراضات سراسري بود اما دولت و مجلس نبايد سهم خود را در گراني و اخبار منتشره درباره افزايش حامل هاي انرژي و شوک وارده از آن به بدنه نابرخوردار جامعه را فراموش کنند.
*در اتفاقات اخير يکي از مسائلي که ملموس بود، رقابت جريان ها و جناح هاي سياسي بود. فکر مي کنيد که اين رقابت ها چقدر بر مسير و روند اتفاقات اخير موثر بود؟
بحث اقتصاد و مشکلات معيشتي موضوعي نيست که بخواهيم با آن موج سواري کنيم. نبايد مشکلات مردم را منحرف و وارونه جلوه داد. مردم بزرگترين سرمايه هر کشور و هر نظامي هستند. نبايد منافع ملي را فداي منافع جناحي و سياسي کرد. اگر انتقادي به دولت وجود دارد که البته هست بايد آن را از طريق ديگري دنبال کرد. بايد نقد کرد ولي نبايد براي اين کار مردم را وسيله کرد. همچنين اگر قرار است رقابتي بين جريان هاي سياسي باشد، بهتر است که اين رقابت به همان دوران انتخابات موکول شود. نبايد درد و مشکلات مردم را امروز وسيله و ابزار رقابت کنيم. امروز وقت رقابت نيست. اگر هم رقابتي وجود دارد بايد اين رقابت در خدمت رساني به مردم باشد. در شرايطي که طي يک سال گذشته چندين و چند زمين لرزه خطرناک و بد را از خراسان تا کرمانشاه و تهران را تجربه کرديم بايد براي حل اين مشکلات کاري کرد. امروز پايتخت با خطر بزرگي به نام بافت فرسوده در حين زلزله مواجه است. بهتر است اين مسائل را اولويت قرار داده و رقابت هاي سياسي و جناحي را به همان دوران انتخابات موکول کنيم. من فکر مي کنم به اندازه کافي مردم را سياست زده کرده ايم و امروز نوبت آن است که به حرف و درد مردم گوش کنيم.
*از نظر شما علل و منشا اين اتفاقات چه بود و چگونه مي توان براي جلوگيري از تکرار اين اتفاقات وارد عمل شد؟
قطعا اين اعتراضات عوامل و منشا هاي مختلفي داشته است. الان زمان آن است که به نحوي آثار و تبعات آن را برطرف کنيم. يکي از اين مسائل نحوه ورود به بحث بازداشتي ها است که بايد طبق فرمايشات اخير مقام معظم رهبري با آن يک نوع رفتار و برخورد درست داشته باشيم. در کنار اين بايد تلاش کنيم که فضاي عمومي کشور تلطيف شود . اين مساله از چند طريق محقق خواهد شد که يکي اجراي مطالبات عمومي است و ديگري شفاف سازي خواهد بود. چراکه شفاف سازي اولين نتيجه اي که دارد ، جلوگيري از شايعات است. وقتي ما درباره يک مساله توضيح کامل و شفاف بدهيم ، ديگر رسانه هاي معاند يا غيرمستند نمي توانند ادعاي خلاف داشته باشند. راهکار سوم آن است که بايد برخي حساسيت ها را کم کرد. بايد راه را براي اعتراضات البته قانوني باز گذاشت. البته کسي منکر آن نيست که اعتراضات بعضا محلي براي سو استفاده جريان هاي سياسي و يا معاند مي شود. اين مساله را همه صاحب نظران نيز مطرح کرده اند ولي سوال اصلي آنجاست که چگونه مي توان در عين توجه به موج سواري ها، مطالبات جامعه را مورد توجه قرار داد.
چهارشنبه 23 اسفند 1396