امير ساعدي داريان- اروپاييها دستبهکار شدهاند؛ پيش از آنکه دير شود و فرصت جلب نظر دونالد ترامپ رئيسجمهوري آمريکا از دست برود؛ فرصت راضي کردن او به ماندن در برجام و حفظ توافق هستهاي؛ آنهم با برنامهريزي براي اعمال تحريمهاي تازه عليه جمهوري اسلامي ايران.
ضربالاجل 12 ژانويه دونالد ترامپ رئيسجمهوري آمريکا درباره توافق هستهاي بار ديگر نگرانيها درباره آينده اين توافق را افزايش داده بهويژه نزد طرفهاي ديگر اين توافق که تاکنون تلاش بسياري براي حفظ آن داشتهاند.
در همين حال اروپاييهاي از هراس اينکه رئيسجمهوري آمريکا شايد سر حرف خود در خروج از برجام در صورت عدمتغيير و حفظ ساختار فعلي بمانند به تکاپو افتادهاند تا به هر شکل ممکن حرارت ترامپ را فرونشانند.
اروپاييها گمان ميکنند که هنوز ميتوانند به آينده برجام اميدوار باشند و اين توافق را از خطر نابودي کامل در همان سالهاي ابتداي عمرش پيش از آن حتي به بلوغ برسد نجات دهند، آنهم با همراه شدن باسياستهاي ترامپ درباره ايران.
در همين راستا فرانسه، آلمان، بريتانيا و اتحاديه اروپا در حال برنامهريزي حول اين محور هستند که چطور نگرانيهاي عميق رئيسجمهوري آمريکا در رابطه با برنامه موشکي و فعاليتهاي منطقهاي ايران را برطرف کنند و يا در پايان دوره برخي از محدوديتها براي ايران - در چارچوب برجام- چهکاري بايد انجام دهند.
پيشازاين ابتدا فرانسويها نسبت به برنامه موشکي جمهوري اسلامي ايران ابراز نگراني کرده بودند و خواستار اعمال محدوديتهايي براي مهار برنامه موشکي جمهوري اسلامي شدند. بر همين اساس امانوئل ماکرون، رئيسجمهوري فرانسه در ديدارها و تماسهايي که با همتايي آمريکايياش داشت، ضمن تأکيد بر درک نگرانيهاي واشنگتن نسبت به برنامه موشکي ايران، خواستار ازسرگيري مذاکراتي با ايران خارج از چارچوب برنامه هستهاي بهمنظور دستيابي به توافقي همچون برجام شده بود.
رئيسجمهوري فرانسه همچنين در سفري که به خاورميانه داشت در کنفرانس خبري در کشور امارات با تأکيد بر اينکه «بايد با ايران در مورد برنامه موشکياش وارد گفتوگو شد» گفته بود: «اعمال تحريمها عليه ايران ميتواند گزينهاي براي پاسخ به برنامه موشکي ايران باشد.» اين سخنان ماکرون در حالي مطرح شد که او همچنان فرانسه را متعهد به توافق هستهاي دانسته و بر پايبندي تمامي طرفها بر حفظ اين توافق تأکيد داشت.
بر اين اساس آنچه از سخنان و مواضع فرانسويها ميتوان برداشت کرد، اين است که آنها همچنان خواستار حفظ برجام هستند؛ البته با روش خودشان يعني پاسخ دادن به نگرانيهاي رئيسجمهوري آمريکا و آرام کردن او در رابطه با تهديد پاره کردن برجام.
اين روش به نظر ميرسد اکنون طرفداران تازهاي پيداکرده است. در همين راستا اخباري منتشرشده است که حکايت از آن دارد، آلمانيها مشتري اين روش شدهاند و بهواسطه آن خواستار حفظ برجام هستند.
همين چند روز پيش بود که اشپيگل خبر داد که مقامهاي آلماني در رايزني با همتايان اروپايي خود براي پيشگيري از لغو برجام توسط ترامپ و خروج آمريکا از توافق هستهاي، خواهان وضع تحريمهاي جدي عليه ايران هستند.
بر اساس اعلام ديپلماتهاي اروپايي در بروکسل مقامهاي آلماني به همراه همتايان فرانسوي و انگليسي خود پيگير وضع تحريمهاي جديدي هستند تا به آمريکا نشان دهند متحدان اروپايي واشنگتن تهديد جديد رئيسجمهور ترامپ را جدي گرفتهاند. بر اساس گزارش اشپيگل، آلمان قصد دارد ايران را به دليل برنامه موشکهاي بالستيک آن و دخالت در درگيريهاي خاورميانه ازجمله يمن و سوريه، مجازات کند.
اين تلاش تازه آلمان براي اعمال تحريم عليه ايران در حالي است که تا پيشازاين آنها مواضعي بهمراتب نرمتر در مقايسه با ساير کشورهاي اروپايي در قبال جمهوري اسلامي ايران داشتند؛ بنابراين اينکه کشوري همچون آلمان طرفدار چنين روشي براي حفظ برجام شده است خود حکايت از آن دارد که روي اين روش اروپاييها ميتوانند بهاتفاق نظر برسند و آن را درنهايت عملياتي کند.
اين به آن معنا است که درنهايت تهديدهاي ترامپ عليه برجام توانسته مواضع اروپا و آمريکا را به هم نزديک کند و اکنون چه به بهانه حفظ برجام و چه به بهانه پاسخ به نگرانيهايي رئيسجمهوري آمريکا، برنامه موشکي و فعاليتهاي منطقهاي ايران براي اروپاييها هم همچون آمريکا تبديل به يک مسئله شده است و قرار است اين مسئله به اهرم فشاري عليه جمهوري اسلامي ايران تبديل شود.
در صورت اقدام عملي اروپايي در رابطه با برنامه موشکي ايران و اعمال تحريمهاي تازه آنهم در شرايطي که جمهوري اسلامي ايران برنامه دفاعي خود را غيرقابلمذاکره ميداند، بايد اين نزديکي اروپا و آمريکا را پاياني بر همکاريهاي اروپا با ايران در چارچوب توافق هستهاي نيز تلقي کرد چراکه اين روش بههيچوجه نميتواند تضمينکننده آينده برجام باشد بلکه برعکس سرآغازي است بر زياد خواهي ديگر.
لينک اين خبر در:
روزنامه رويداد 24
چهارشنبه 23 اسفند 1396